A szakápolási szolgáltatás célja, az egyén egészségének megtartása, betegség kialakulása esetén az egészség helyreállítása, az esetleges állapotromlás megelőzése. A szolgáltatás tartalmazza az állapotfelmérést, tájékoztatást, hozzátartozók segítését, esetleg megtanítását bizonyos feladatok elvégzésére, tanácsadást, háziorvossal és/vagy kezelőorvossal, a beteg ellátásában résztvevő egyéb szakemberekkel történő állandó kapcsolattartást és együttműködést. A szakápolási szolgáltatás – amennyiben a szakmai szabályok lehetővé teszik - a beteg, illetve családjának igénye szerint történik. Az alapápoláson túlmenően egyes szakápolási feladatok kizárólag orvosi utasításra és/vagy orvosi felügyelet mellett végezhetőek (pl. infúziós terápia), ezért ezek kivitelezése a háziorvos közreműködését is feltételezi!
Szakápolás keretében a következő szolgáltatások igénybe vételére van lehetőség a rendelőben és szükség esetén a beteg otthonában:

Tanácsadás, konzultáció 30-60 perc
Tartalmazza az egészségügyi dokumentáció áttekintését, panaszok megbeszélését, étkezési, életvezetési, ápolási tanácsadást a beteg és szükség esetén a család számára, valamint a beteg ismereteinek bővítését a betegségek megelőzésének lehetőségeire vonatkozóan (pl. önvizsgálatok megtanítása)

Ár: 2000 Ft
(A konzultáció csak abban az esetben díjköteles, ha ezt követően semmilyen szolgáltatás igénybe vételére nem kerül sor, egyébként ezt a szolgáltatások ára tartalmazza.)

Ápolási feladatok
Szondán át történő tápláláshoz és folyadékfelvételhez kapcsolódó szakápolási tevékenységek végzése és megtanítása.
A gége- illetve légcsőkanül tisztítása, betét cseréje, a tevékenység tanítása.
Állandó katéter cseréjéhez vagy rendszeres katéterezéshez, hólyagöblítéshez kapcsolódó szakápolói feladatok.
Infúziós terápiához kapcsolódó szakápolási feladatok orvosi utasítás szerint, orvosi felügyelettel
Baleseti és egyéb műtétek utáni szakápolási feladatok és az önellátás korlátozottsága esetén a testi higiéné biztosítása, valamint a mozgás segítése.
Műtéti területek (nyitott és zárt sebek) ellátása, különböző célt szolgáló drének kezelésének szakápolási feladatai.
Sztómák ellátásával kapcsolatos ápolási feladatok.
Szájápolás, szemápolás, testi higiéné biztosításával kapcsolatos szakápolási feladatok
Dekubitálódott területek (felfekvés), fekélyek, akut és krónikus sebekkel kapcsolatos szakápolási feladatai.
Betegség következményeként átmenetileg vagy véglegesen kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó szakápolási feladatok:
- gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása,
- mozgás és mozgatás eszközei használatának tanítása,
- hely- és helyzetváltoztatás segítése.
Szükség esetén kiegészítő speciális eljárások alkalmazása:
- inhalálás, légzésterápia,
- szívó alkalmazása,
- oxigénterápia.
Tartós fájdalomcsillapítás szakápolási feladatai.
Haldokló beteg ápolásával kapcsolatos szakápolási feladatok

Injekció beadása orvosi utasítás szerint

Ár: 3000-6000 Ft/alkalom (egyéni árképzés az állapottól, az elvégzendő feladattól és igényektől, illetve az utazás szükségességétől függően)

Vérnyomásmérés, pulzus ellenőrzés
Javasolt ellenőrizni rendszeresen, de stresszes életmód, túlsúly, ismert magas vérnyomásbetegség esetén mindenképpen, illetve ha panasz jelentkezik (pl. fejfájás, fülzúgás, szédülés, szívdobogás érzés).

Ár: ingyenes

Vércukorszint ellenőrzés
A vizsgálat tesztcsíkkal történik, mely tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a laborvizsgálatot. Javasolt ellenőrizni túlsúly, rendszertelen táplálkozás, stresszes életmód esetén, illetve ha panasz jelentkezik (pl. fokozott szomjúságérzés, megnövekedett vizeletmennyiség, bőrviszketés, szédülés).

Ár: 500 Ft/alkalom

Vizeletvizsgálat
A vizsgálat tesztcsíkkal történik, mely tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a laborvizsgálatot. Szűrővizsgálat jelleggel javasolt időnként elvégezni, mivel a vizeletben található anyagcseretermékek információt nyújtanak a szervezet általános állapotáról, a máj és vese működéséről, különböző betegségek fennállásáról. Javasolt még a vizsgálat akut panaszok jelentkezése esetén, pl. láz, derékfájás, fájdalmas vizeletürítés, véres, vagy zavaros vizelet.

Ár: 500 Ft/alkalom

Vér kimutatása székletből
Javasolt évente szűrővizsgálat jelleggel elvégezni. Hazánkban egyre nagyobb számban fordulnak elő a vastagbél, végbél daganatos betegségei, melynek egyik első tünete lehet a szabad szemmel nem látható vér megjelenése a székletben. A figyelmeztető tünetek időben történő észlelése a betegség kimenetele szempontjából nagyon lényeges!
Emellett persze egyéb - kevésbé súlyos - betegségek is okozhatnak véres székletet, mint például aranyeres csomók, de a vér jelenléte a székletben mindenképpen kóros.
A vizsgálat tesztcsíkkal történik, mely tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a laborvizsgálatot. A vizsgálatot megelőzően diétázni nem szükséges!

Ár: 2000 Ft/alkalom

Az oldal sütiket használ, hogy még jobb felhasználói élményt és személyre szabottabb ajánlatokat kínálhasson